Bahan-bahan:
* 100gm (3/4 cup) milo
* 25gm (1/4 cup) cocoa powder
125ml (1/2 cup) air panas
190g (3/4 cup) butter, potong dadu
200g (1/2 tin) susu pekat
110g (1/2 cup) gula
5 biji telur, dipukul sikit
1/2 tspesen vanila
190g (3/4 cup) butter, potong dadu
200g (1/2 tin) susu pekat
110g (1/2 cup) gula
5 biji telur, dipukul sikit
1/2 tspesen vanila
250 gm (1 paket ) biskut marrie @ yg sewaktu dgnnya~~
+ nestum kalau nk lg sedap.. (tp fiqa x ltk coz adik nk yg biase je)
cara-cara:
1. campurkan milo, cocoa powder n air panas ke dalam periuk atau kuali yg dalam tuh. kacau smpai sume bahan2 td b'campur n make sure xde ketul2 cocoa powder tuh.
2. masukkan butter, susu pekat, gula, dan esen vanila.. kacau smpai rata.. kemudian boleh laa masukkan telur sikit demi sedikit sambil kacau sampai rata.
3. masakkan adunan td ats api serdehana @ kecil, n kene sentiasa kacau so die x hangit nnt. masak slame 20 mnt or smpai jd cm thick custard.
4. kalau rasa periuk or kuali yg korang gne tuh kecik, korang bleh transfer adunan ke mangkuk yg lebih besar coz kite nk masukkan biskut. n make sure korang patah2 kn sikit biskut tuh. n gaul rata. (* kalau nk masukkan nestum pn time nih)
5. then korang masukkan je sume adunan tuh ke dalam bekas yg menjadi pilihan hati korang.. then gne plastic cling wrap korang tekan2 adunan tuh bg padat. then tutup bekas tuh b4 masukkan kedalam peti sejuk sbelum dipotong n di'ngap'. lg best kalau dibiarkn semalaman. bleh dimakan tuh tea time or sbagai dessert time b'buka nih.. hehe~~
p/s: kalau rase nk glamer sikit, wat laa kek batik digital. juz korang x patah2kn biskut n xcampur skali.. korang ltakkan adunan sikit (kalau bahagian chocolat nih tebal x best sngt) kedalam bekas n padatkan smpai rata than korang juz susun je biskut tuh bulat2 atas adunan tuh.. selang-seli kn susunan biskut tuh supaya time potong nnt nmpak chantek~ ulang smpai adunan chocolat habis n last layer kne chocolat.
2. masukkan butter, susu pekat, gula, dan esen vanila.. kacau smpai rata.. kemudian boleh laa masukkan telur sikit demi sedikit sambil kacau sampai rata.
3. masakkan adunan td ats api serdehana @ kecil, n kene sentiasa kacau so die x hangit nnt. masak slame 20 mnt or smpai jd cm thick custard.
4. kalau rasa periuk or kuali yg korang gne tuh kecik, korang bleh transfer adunan ke mangkuk yg lebih besar coz kite nk masukkan biskut. n make sure korang patah2 kn sikit biskut tuh. n gaul rata. (* kalau nk masukkan nestum pn time nih)
5. then korang masukkan je sume adunan tuh ke dalam bekas yg menjadi pilihan hati korang.. then gne plastic cling wrap korang tekan2 adunan tuh bg padat. then tutup bekas tuh b4 masukkan kedalam peti sejuk sbelum dipotong n di'ngap'. lg best kalau dibiarkn semalaman. bleh dimakan tuh tea time or sbagai dessert time b'buka nih.. hehe~~
p/s: kalau rase nk glamer sikit, wat laa kek batik digital. juz korang x patah2kn biskut n xcampur skali.. korang ltakkan adunan sikit (kalau bahagian chocolat nih tebal x best sngt) kedalam bekas n padatkan smpai rata than korang juz susun je biskut tuh bulat2 atas adunan tuh.. selang-seli kn susunan biskut tuh supaya time potong nnt nmpak chantek~ ulang smpai adunan chocolat habis n last layer kne chocolat.
No comments:
Post a Comment