Monday, 22 August 2011

all time peberet "popia nestum"

so, nih fiqa nk share lg 1 resipi peberet fiqa n family.. especially time tgk tv.. layan kot makan nih.. hehe.. popia nestum nih bley masuk dlm ketagori kerepek2 laa a.k.a kudapan.. n skang org wat salah satu spesis biskut raye dh.. (t'masuk laa fiqa)  act, fiqa sdiri pn x ingt bile 1st time fiqa mkn popia nestum ni. tp rasenye uth kekal di palet lidah nih.. hehe.. senang je nk buatnye.. so, dr korang bli mahal2, baeklaa buat sdiri smbil tgk tv.. (b'cakap dr pengalaman yee~~) n korang bley simpan gulungan nih dlm peti so dat time nk makan bru goreng.  okeh, jom tgk cmne nk wat kerepek nih.

bahan-bahan:

kulit popia (fiqa gne brand PERTAMA) - 1 paket (or ikut tahap kerajinan korang)
       *kalau korang bli awal n simpan dlm peti, make sure kuarkn at least 1/2 jam b4 gulung. 
susu tepung (fiqa gne susu nespray full cream)
gula castor
nestum original.

sdikit tpung jagung + air (sbagai ejen pelekat) 
minyak tuk menggoreng

cara-cara:

1. perkara biasa bile b'kerja ngan kulit popia nih ialah kne sentiasa biarkn die lembap coz kalau x die akan kering n ituh akan m'annoying kn anda tuk menggulung. caranye, ltkkan tuala lembap atas kulit popia tuh.  make sure tuala tuh bersih coz kalau x ade popia b'perisa kari lak kang.. hehe..

2. kulit popia tuh fiqa potong 4 sbb xmo bg die tebal sgt. then gulung mcm korang gulung skrol time degree tuh.. (tah pape analogi) tp gulung tuh jgn ketat sngt coz nnt goreng die x garing. dkt hujung gulungan korang tuh ltkkn bancuhan tpng jagung td supaya kulit popia nih x t'bukak time goreng nnt. da siap gulun simpan dalam bekas kedap udara supaya time nk goreng nnt die still lembut n x kering. n korang bleh simpan dalam peti kalau rase nk makan lmbt lg. n if so, korang kne kuarkn dr peti at least stengah jam b4 goreng. biarkn dlm bkas b'tutup tuh. coz biasenye, die still akn kering bcoz of temperature tp the air is trapped inside. so it takes  time nk bg kulit popia tuh cm biase balik.

3. b4 goreng, korang bleh laa gunting/ potong senget2 gulungan2 popia tuh kpd 3-4 bahagian. goreng dgn api sederhana n make sure minyak da panas b4 masukkan gulungan popia td. coz kalau x kulit popia tuh mkn minyak. sentiasa balik2 or kacau2 kan kulit popia tuh mase korang goreng so die masak sekata. (tp jgn smpai hancur plak. handle wif care) bile kulit popia tuh da kuning2 tuh bley laa angkat n toss kn. ulang smpai gulungan popia anda habes. n kalau nmpak kulit popia korang cpt sngt kuning, maksudnye minyak panas sngt. so solution nye korang bleh perlahankn api or tmbh minyak coz eventually minyak akn b'kurang time goreng kulit popia nih.  

4. sementara tggu popia korang sejuk/ suam2 kuku kte sediakn laa bahan perasanya. die xde sukatan tetap tp ikt ratio yg fiqa slalu gne, 2:2:1. susu tepung 2 bhgn, gula castor 2 bhgn n nestum 1 bhgn. atau senang kire, susu tepung 2 sudu besar, gula castor 2 sudu besar n nestum 1 sudu bsr. sume nih bley diubah ikt kesukaan korang. sume2 bahan nih diblander sikit supaya bley rasa nestum tuh time makan nnt coz kalau x nestun akn jatuh kt bawah coz berat..

5. masukkan gulungan popia yg da suam dgn serbuk nestum n susu tuh kedalam mangkuk yg besar supaya senang nk gaul. gaul rata tp jgn kasar sngt coz nnt pecah plak kulit popia tuh. dah gaul rata, korang bley laa simpan dalam bekas kedap udara coz kalau x nnt cepat lemau. tp fiqah bley jamin mesti x smpt lemau pnye laa.. kompem abesnye. tp kne ltk kt tmpt org bley tgk laa. kalau korang sorok mmg sah2 lemau.. heheh~~


selamat mencuba ye~~

No comments:

Post a Comment